Onderzoek ondersteunt voordelen van VR voor educatie 2018-11-13T14:47:20+00:00

Onderzoek ondersteunt voordelen van 360° VR voor educatie

360° Virtual Reality (360° VR) -technologie brengt een revolutie teweeg in de manier waarop leerervaringen aangeboden kunnen worden. Onderzoek wijst op verschillende redenen waarom 360° VR een effectief hulpmiddel is voor educatie. 360° VR is bijvoorbeeld geschikt voor het herinneren en begrijpen van ruimtelijke en visuele informatie en voor het ontwikkelen van kennis en vaardigheden.

Het blijkt dat het onthouden van lesmateriaal na een 360° VR video-ervaring op een VR headset vaak hoger is dan na het bekijken van video- of tekst gebaseerd leermateriaal. Het idee is simpel: als het gevoel van aanwezig zijn en daarmee de emotionele ervaring toeneemt, wordt de lesstof beter onthouden. Hoe sterker een emotionele reactie op een stimulus, des te sterker de herinnering zal zijn.

Wanneer mensen een VR-ervaring beleven, hebben ze het gevoel dat er in het echte leven iets met hen gebeurt.

In een recente studie kregen deelnemers een 360° VR video met VR headset of een 2D-video te zien van een motorrit. Dit werd 48 uur later gevolgd door een geheugentest. De resultaten toonden aan dat de 360° VR-groep tweemaal zo goed presteerde als de videogroep in de geheugentest. De onderzoekers legden het prestatieverschil uit door te veronderstellen dat meeslepende VR-ervaringen deel uitmaken van een ‘autobiografisch associatief netwerk’, terwijl conventionele video-ervaringen herinneringen zijn aan ‘geïsoleerde episodische gebeurtenissen’. Praktisch gezien is het gemakkelijk herhaalbaar en is er minder afleiding. Bovendien biedt het een veilig alternatief voor de echte wereld.

Herhaalbare blootstelling aan emotionele of stressvolle situaties

Omdat de ervaring virtueel is, kunnen personen blootgesteld worden aan verschillende niveaus van intensiteit van de ervaring. Dit is belangrijk omdat de persoon geleidelijk aan gewend kan raken aan sterkere stimuli. Elke stressvolle situatie kan worden omgezet in een veilige VR-ervaring – van het zien van een slang tot het betreden van een vliegtuig tot het omgaan met een boze klant.

Een kleiner, minder onderzocht kenmerk van 360° VR video is het isolement die VR headsets bieden. Deze isolatie zorgt ervoor dat de gebruiker minder snel afgeleidt wordt. Hoe meer betrokkenheid en interactiviteit gebruikers ervaren, hoe minder ze de drang voelen om bijvoorbeeld op hun smartphone te kijken.

Denk er eens over na: zelfs wanneer je een ongelooflijk verslavende show op Netflix bekijkt, bent je nog steeds geneigd om je telefoon te kijken.

Veilige plek om te leren

360° VR video voor VR headsets biedt veel van dezelfde voordelen van educatie in een fysieke omgeving, maar zonder de bijbehorende veiligheidsrisico’s. Als deelnemers overweldigd raken, kunnen ze gemakkelijk de headset afzetten. Dit simpele feit zorgt ervoor dat specifieke bedrijfstakken zoals de gezondheidszorg, het leger en de politie, 360° VR op een zinvolle manier in kunnen zetten.

Conclusie: 360° VR video biedt voordelen voor het leren van een verscheidenheid aan vaardigheden, Hierdoor is niet zozeer de vraag of 360° VR een meerwaarde heeft, maar wanneer en hoe 360° VR zinvol toegepast kan worden.

Sjoerd Renkers
24-08-2018

Referenties